hétfő, augusztus 24, 2015

Tízperces saláta zsenge csöves kukoricával


Augusztus a csöves kukorica hónapja. A majonézes kukorica finoman szólva nem kimondottan a gasztronómia csúcsa, más a helyzet azonban a nyári, friss, zsenge, kukoricával, ha megfelelően készítjük el. Azon túl, hogy nyári balatoni hangulatot megidézve, többnyire főtt állapotban fogyasztjuk, jellemzően nem nagyon kezdünk vele mást, pedig nem igazán igényel nagy erőfeszítést az előkészítése. Apróra vágott lilahagymával, friss bazsalikommal, vagy sok korianderrel, zöldcitromlével és chilivel összeforgatva salátának, gyömbérrel, szezámolajjal wokosan például nagyszerű. A mexiókiak egyik legnépszerűbb utcai étele az elote: faszénen grillezett, füstös-édes kukorica, chiliszósszal, zöldcitrommal és tejföllel kenik meg. A csúcsgasztronómiában szokás extravagáns, komplex fogások - pl. fagylaltként desszertek - részeként is tálalni (a latin-amerikai ízek jellemző térhódításának jele).


Sokak számára mumus a mikró, az alábbi zseniális módszerrel azonban bármikor szupertempós főtt kukoricát készíthetünk, akár egy személyre, akár egy, pl. az alábbiakban ajánlott villlámsalátához. Íme, a trükk: 1. Olyan kukoricát válasszunk, amin rajta van a héja. (Ez megvédi majd a kiszáradástól). 2. Tegyük be - héjastul- a mikróba, maximális fokozatra -úgy, ahogy van (víz nélkül) 3. Mikrózzuk 3 percig. 4. Fogóval, vagy kesztyűvel vegyük ki, vigyázat, nagyon forró! 5. Tegyük egy rácsra, vagy deszkára, és hagyjuk pár percig hűlni, a belseje még forróbb. 6. Bontsuk ki, máris fogyasztható. Az alábbi salátának két érdekessége van: egyrészt az öntet (krémes, telt, pedig kefírrel készül), másrészt a rászórt pattogatott kukorica (laktat és jópofa), mindkettőt jószívvel ajánlom más salátákhoz is.

Tízperces saláta zsenge csöves kukoricával
Hozzávalók (2 nagy adag)

2 zsenge csöves kukorica
Öntet:
1 dl kaukázusi kefír
1 evőanál szezámolaj (vagy mandula-, vagy dióolaj)
1 teáskanál méz (vagy agavészirup)
késhegynyi currypor és cayenne bors
só, bors
1 fej római saláta (esetleg jégsaláta, vagy radicchio)
25 dkg koktélparadicsom
2 marék pattogatott kukorica
1 csokor friss koriander, vagy petrezselyem


A két csöves kukoricát a fenti leírás szerint, három perc alatt megpároljuk a mikróban (vagy hagyományos módon megfőzzük). Közben kikeverjük az öntetet: vékony sugárban a kaukázusi kefírhez adjuk a szezámolajat, és elkeverjük, mint egy majonézt. Hozzáadjuk a mézet, curryt, cayenne borsot, megsózzuk, megborsozzuk. Készíthetünk belőle nagyobb adagot, néhány napig a hűtőben eláll. Kipattogtatjuk a kukoricát, megsózzuk. Összeállítjuk a salátát: Hosszában félbevágjuk a római salátát (vagy radicchiót), és egy-egy nagy tányérra tesszük. A kukoricaszemeket éles késsel lefejtjük a csőről, és a salátára szórjuk. Meglocsoljuk az öntettel. Rátesszük a félbevágott koktélparadicsomot, a pattogatott kukoricát, végül a friss koriandert, vagy petrezselymet. Azonnal tálaljuk.