vasárnap, december 10, 2006

Kedves kolleginának készített korong

Brüsszel, 2006. december 9.
Kedves Kollegina,

Igazán nagyon örültem, hogy meglátogatott, és találkoztunk. Én kicsit izgultam, mert nekem Maga volt az első (bocsánat, a második.) Remélem, a kedves férje is megnyugodott, és elhiszi, hogy valóban nem őszülő halántékú szatír vagyok, aki sütőtök- és csokimousse-receptekkel próbálja elcsábítani az áldozatait. Amennyiben szükséges, írásos igazolást adok, hogy pasi a környéken sem volt. Bár véleményem szerint elegendő bizonyíték a többtonnányi „vásárfia”, amivel Maga hazatért, hiszen egy férfi nagy valószínűséggel a második üzletnél hívta volna fel tajtékozva a figyelmünket, hogy elég. (Javaslom a bevallott végösszeg 30-40%-kal való csökkentését, az 50% túl feltűnő)

Ugyanakkor be kell látnunk, hogy minden, amit beszereztünk, egész egyszerűen kifejezetten praktikus, az ünnepek előtt nélkülözhetetlen darab. Wasabis mogyoró nélkül például el sem tudom képzelni a karácsonyi vacsorát. (Egyébként nekem annyira csípős, hogy alig bírom megenni). A szakácskönyv, amit erőszakkal rám tukmált, igazán remek. Az indiai is. És vajon amit Maga vett, tetszik? Pierre Marcolini csokoládészalonja kötelező nevezetesség minden Brüsszelbe látogató ínyencnek, gondolom, kedves férje értékeli a kóstolót (meg az azokat cipelő kedves, helyes feleségét). Az éclair ízlett Magának? A karácsonyi piacra persze shoppingolás előtt lett volna célszerű menni, hogy ne fülünkön is szatyorral küzdjük magunkat át a belga tömegen, így viszont autentikus élmény volt, és az a forralt bor igen jólesett. Brüsszelnek sok arca van, remélem, lesz még majd alkalom megmutatni a többit is.

Klassz nap volt, jó volt Magával dumálni és enni.

Szeretettel üdvözlöm, természetesen a kedves Urát is.

ChV.
Update: részletes beszámoló a túloldalról

P.S. Remélem, ízlett a csokis süti, szeretni szokták (bár lehet valamit nem szeretni, amiben két tábla keserű csokoládé van?). Arra az esetre, ha igen, mellékelem a receptjét. Cookie-nak néz ki, de belül inkább brownie.

Keserűcsokoládés korong

Recept

Hozzávalók (kb. 25db)

22,5dkg jó minőségű keserű csokoládé
17, 5dkg cukor
2 tojás
3dkg vaj, olvasztva
3,5dkg liszt
1kk sütőpor
csipet só
5dkg durvára vágott mogyoró
10dkg csokicsipsz (ha nem kapunk, elhagyható)
2 kk nescafé

A csokoládét darabokra töröm, és vízgőz fölött megolvasztom. Közben a két tojást elektromos habverővel fehérre keverem a cukorral. Hozzákeverem az olvasztott csokoládét és az olvasztott vajat, valamint az egy ek forró vízben feloldott nescafé-t, simára keverem. Egy külön edénybe szitálom a lisztet, a sütőport és a sót, végül a durvára vágott mogyoróval és a csokicsipsszel együtt (ha nem kapunk, utóbbi nélkül is ehető) lazán összeforgatom a csokis masszával. Mint a muffinokat, ezt sem kell „túldolgozni”, csak épp összekeverni. Fél órára a hűtőbe teszem. A sütőt előmelegítem 170C-ra. Egy nagy méretű tepsi aljára sütőpapírt fektetek. A csokis masszából 2 púpos tk-nyi kupacokat kanalazok, úgy, hogy közöttük legalább 4-5 cm-nyi hely maradjon (mivel szétterülnek). Bevizezett kézzel korong lapos koronggá nyomogatom. Két adagban kell sütni, amíg az első adag sül, a masszát visszateszem a hűtőbe. Pontosan 11 percig sütöm. Ekkor úgy tűnik, mintha még nem lenne kész, de ez így jó, nem szabad túlsütni, mert akkor száraz. Miközben hűl, még szilárdul.
internetről vadászott recept alapján


Címkék: ,


 

 

16 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Szia, nagyon jol nez ki ez a suti, de azok a fel dekak ijesztoek. Esetleg ha valami angolszasz recept az alapja, jo kis brit mertekegysegekkel?Kanal/bogre/font/uncia?

4:07 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Szia,a recept legalján az utolsó mondatban ott van a link az eredeti recpthez, az amerikai cup-os mértékegységekben van,gondolom, az segít:)ezt számoltam át dekákra (felezve)

6:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia C&V,
Mi az a csoki csipsz? Mo-n lehet ilyet kapni? Lehet helyettesíteni összedarabolt csokival?
Köszi,
Ányez

7:31 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

a csokicsipsz pl.az Ázsia boltban csokoládélencse néven kapható, kis kerek csokidarabok -a lényeg, hogy a sütiben sütne egyben marad, nem olvad el. Többen írták itt régebben, hogy simán durvább darabokra vágott csokival is helyettesíthető.

8:13 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves kollegina :),

kedves férjem megnyugodott, bár meg kell mondjam, egy csokimousse-szatírt még akár be is vállalnék :)). A wasabi-s mogyoróból már tegnap is csak nyomelemek tartózkodnak a zacskó alján :), mindketten teljesen rákattantunk, úgyhogy ha Magácska nem boldogul az adagjával, átvesszük szükség esetén :). Szakácskönyv tetszik, megtartjuk és jövőre beszerezzük mellé a malackásat is :). Dolgos kezeit csókolom, a következő találkozásig :). Maradok hálás tisztelettel :).

10:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

És a korongok persze zseniálisan finomak.

9:25 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez a süti kétségbeejtően jól hangzik, mogyoró helyett lehet mandulaforgáccsal? A mogyoró nem gyün be. Amikor életemben először ettem brownie-t, New Yorkban, a mogyoró akkor is egy helyes kis szürke mókus mancsai között végezte a Central Parkban. Annyira ízlett neki, hogy a következő szemért felugrott a térdemre :))

Ági

10:45 de.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Dehogynem, bármi mag lehet mogyoró helyett, az eredeti recept pl. dióval van. A lényeg, hogy darabos legyen, hogy legyen benne vmi ami roppan

6:20 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hat ez valami isteni, legkozelebb tripla adagot kell csinalnom, hogy elkeszules utan fel oraval is legyen meg belole. Koszi a receptet! Eszter

5:35 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Köszönjük, ez fincsi volt :)

Szabolcs

4:45 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Ez a süti valami nagyon brutálisan finom! :-) Köszönet érte!

2:27 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Chili&vanilia!
Nem vagyok nagy sütős-főzős, eddig nem nagyon volt sikerélményem, de Te olyan kedvesen írtál a finomságok készítéséről, hogy mégis kedvet kaptam hozzá. A recepted alapján készített birsalmasajtot anyukám is megdicsérte (pedig nem jelemző rá), és most ez a csokis süti is isteni lett, folyt. köv. :D Köszönöm!

9:18 du.  
Blogger Unknown szerint...

Ha színes csokigolyókkal szeretném díszíteni, akkor azt ugye sütés előtt tegyem rá? köszi előre a választ

7:32 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Kata, igen, különben nem tudod belenyomkodni. Az M&Ms nem olvad el rajta sütés alatt

8:33 du.  
Blogger Barbi szerint...

Nagyon finom lett, köszi a receptet!

6:18 du.  
Blogger Unknown szerint...

:) köszi! http://renjablog.blogspot.sk/2012/10/csokis-korongok.html

3:56 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal